
Uyuz ( Scabies )
Etken, klinik ve tanı
Enfestasyonu oluşturan parazit kene türü bir calı olup, adı Sarcoptes Scabiei’dir. 0.3-0.4 mm uzunluktadır. Dişi parazit insan cildi ile temasta olduğunda zaman, 2-3 dakika içinde karakteristik bir iz bırakarak, cilt altında tünel açarak ilerler. Bu çok ufak açılmış ve içinde parazitin ve yumurtalarının bulunduğu tüneller, dıştan çok iyi görülebilen papüller veya vezikülleri oluştururar. Tipik lezyonlar en çok parmak aralarında görülür.
Parazitler her iki cinste de dış genital bölgenin herhangi bir yerinde ve kadınlarda meme ucu civarında yerleşirler. Şiddetli kaşıntı yakınması vardır, bu kaşıntı ciltte zedelenmeye neden olur. Eğer kişinin hijyeni bozuksa sekonder enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.
Tanı genellikle klinik değerlendirme ile konulabilir. Bu hastalığı alan kişi ile temas öyküsü tanıda yardımcıdır. Kesin tanı parazitin ve yumurtaların mikroskop altında görülmesi ile veya kaşınmamış lan cilt lezyonlarından lavra veya feçeslerin kazınarak mikroskopta değerledirilmeleri ile konabilir.
Uyuz Tedavisi
- Permetrin krem (%5’lik) boyundan aşağıya tüm vucuda sürülür. 8-14 saat sonra yıkanır.
- Lindan %1’lik losyon, boyundan aşağıya tüm vücuda sürülür. 8 saat sonra yıkanılır.
- Cinsel eşler ve evde yakın temas içinde olan bireyler de tedavi edilmelidir.
Yeterli tedaviye karşın birkaç hafta süreyle kaşıntı devam edebilir. Eğer hiçbir klinik iyileşme olmazsa 1 hafta sonra tedavi 1 kez daha tekrarlanabilir. Buna ek olarak haftalık aralarla tedaviye devam edilmesi, ancak canlı akarların gösterilemesi halinde düşünülmelidir.
Uyuzdan Korunma Yolları
- Enfekte kişilerle fizik ve cnsel ilişkiden kaçınma
- Geçiş biçimi konusunda bilgilendirilme
- Son iki gün içinde hasta tarafından kullanılmış olan tüm giysiler, çarşaflar yıkanmalı, kurutulmalı ve ütülenmelidir.
Gebe ve emziren kadınlar permetrin kremle tedavi edilmelidir. Lindan gebelikte kullanılmaz. HIV enfeksiyonu olan kişiler de benzer şekilde tedavi edilmelidir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir
Genital Siğil
Genital siğiller, HPV'nin (human papilloma virüs) hücre DNA'sına yerleşmesiyle ortaya çıkar. Virüs taşıyan ve lezyonlu olan kişinin partnerine temasıyla bulaşır. Bunlar yüzeyde kabarık, koyu kahverengi, irili ufaklı bazen kanayabilen, çabuk yayılım gösteren karnıbahar görünümündeki ağrısız oluşumlardır.
Devamını Oku
Benzer Aramalar
Jinekoloji
Sorularınız mı var ?
Çalışma Saatlerimiz
- Pazartesi
09:00 - 18:00
- Salı
09:00 - 18:00
- Çarşamba
09:00 - 18:00
- Perşembe
09:00 - 18:00
- Cuma
09:00 - 18:00
- Cumartesi
09:00 - 18:00
- Pazar
Kapalıyız