
Premenstrüel Sendrom (PMS)
Prementrual Sendrom adet görme ile ilişkili fiziksel ve ruhsal belirtilerle karakterize bir sendromdur. Belirtiler adetin başlangıç ya da bitiminden sonra 14 günden uzun sürmez. En sık doğurgan çağda ve özellikle 30-40 yaş arasında görülür. Ailesel eğilim mevcuttur ancak genetik geçiş kanıtlanmamıştır. Premenstruel sendromun nedeni hala bilinmemektedir.
Adet gördükten sonra belirtilerin tamamen geçmesi karakteristiktir. PMS tanımında 150’ den fazla belirti tanımlanmıştır. Adet öncesi en sık görülen belirtiler baş ağrısı, mide bulantısı, gerginlik, sinirlilik, kasık ağrısı, ruhsal dalgalanmalar, bel ağrısı, memelerde şişlik ve ağrı, halsizlik, bacak ağrısıdır. Bu belirtirlin karakteri değil, görülme zamanı önemlidir. Her zaman olan ve adetten önce kötüleşen belirtiler PMS kriterlerine uymaz.
Adet öncesi gerginlik sendromu (PMS), meme hastalıkları, kronik yorgunluk, ilaç ve madde kullanımı, hormonal hastalıklar, ailevi ve sosyal stres, sindirim sistemi hastalıkları, jinekolojik hastalıklar, sebebi bilinmeyen ödem ve psikiyatrik hastalıklar ile karışabilir. Bipolar bozukluk, uyku bozukluğu, kronik ağrı ve somatizasyon ile birlikte görülebilir.
Araştırma sonuçlarına göre kendisini PMS olarak tarifleyen hastaların %80’i hastalık tanı kriterlerine uymamaktadır. Bu hastaların çoğu irritabl barsak sendromu( spastik kolon, huzursuz barsak sendromu) ya da endometriozis hastalarının gösterdiği ruhsal durum bozuklukları ile ilişkili semptomları göstermektedir.
Prementrual Sendrom Tedavisi
Yaşam biçimi değişiklikleri (Aerobik, sigara ve stresten uzak durma), diyet değişiklikleri (alkol, kafein ve şekerden uzak, sık ve az öğün yeme, tuz kısıtlaması, lifden zengin beslenme, kalsiyum, magnezyum desteği, B6 vitamini desteği), doğum kontrol hapları ve bazı bitkisel destek ilaçları kullanılmaktadır. Anksiyolitikler ve ağrı kesiciler de diğer tedavi seçeneklerindendir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir
Molluscum Contagiosum
Poxvirus grubundan olan molluscum contagiosum virüsü ciltte hafif bir lezyonla kendini gösterir. Bu etken cinsel ilişki dışında doğrudan vücut teması ve kontamine havluların ortak kullanımı ile de kişiden kişiye bulaşabilir.
Devamını Oku
Benzer Aramalar
Jinekoloji
Sorularınız mı var ?
Çalışma Saatlerimiz
- Pazartesi
09:00 - 18:00
- Salı
09:00 - 18:00
- Çarşamba
09:00 - 18:00
- Perşembe
09:00 - 18:00
- Cuma
09:00 - 18:00
- Cumartesi
09:00 - 18:00
- Pazar
Kapalıyız